Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και την καρδιά μας.

Η κατάληψη του πρώην πάρκινγκ στις 7 Μαρτίου μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που 19 χρόνια τώρα το κράτος και ο δήμος με τους θεσμούς και τα “φιλόδοξα” προγράμματα τους απαξίωναν. Ένα πάρκο στη γειτονιά μας.
Από την πρώτη μέρα γεννήθηκε με διάθεση γιορτής και παιχνιδιού, μαζί με τα δέντρα, τα χρώματα, την παιδική χαρά, τις δημιουργικές κατασκευές και τις εκδηλώσεις, ένας χώρος όπου συναντιούνται κι επικοινωνούν πλήθος κάτοικοι όλων των ηλικιών και απόψεων.
Ένας ανοιχτός χώρος δημιουργικής έκφρασης και διαλόγου, με δράσεις και διαδικασίες οι οποίες στηρίζονται στην αυτο-οργάνωση, την άμεση δημοκρατία, τις αντι-ιεραρχικές δομές και την αυτενέργεια των συμμετεχόντων.
Αντί να μπαζώσουμε άλλο ένα ρέμα, αντί να χτίσουμε άλλον έναν ακάλυπτο, αντί να περιμένουμε ένα πάρκο-υπόγειο πάρκινγκ με τραπεζοκαθίσματα, πλακοστρώσεις και καγκελάκια, δημιουργήσαμε με προσωπική εργασία όλων μας ένα δημόσιο, συλλογικό, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο. Η γειτονιά καθώς και κάθε είδους τεχνίτες και επαγγελματίες (ξυλουργοί, αρχιτέκτονες, εργάτες, εστιάτορες, γεωπόνοι, δάσκαλοι, μουσικοί, φαρμακοποιοί) από την πρώτη στιγμή στηρίζουν ενεργά και συνδιαμορφώνουν το πάρκο.
Μέσα στους χώρους που παίρνουμε στα χέρια μας εμπιστευόμαστε ξανά τους εαυτούς μας, τις ικανότητές και τη δύναμή μας. Χτίζουμε σχέσεις με υλικά την έμπρακτη αλληλεγγύη, το σεβασμό, την αξιοπρέπεια και τη μνήμη. Θέλουμε το πάρκο να αποτελέσει μία νησίδα με προοπτικές κοινωνικής εξάπλωσης και διάχυσης αντισυστημικών απαντήσεων και προταγμάτων σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Με όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν – οι οποίες εμπλουτίζουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας – είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε το πάρκο στα χέρια μας.
Η ανοιχτή συνέλευση του πάρκου προτείνει και δημιουργεί νέες μορφές λειτουργίας ελεύθερων ανοιχτών χώρων. Είναι αλληλέγγυα σε κάθε εγχείρημα ατόμων και συλλογικοτήτων που αγωνίζεται και αντιστέκεται στα επιθετικά σχέδια εμπορευματικής εκμετάλλευσης και καταστολής κάθε ιδιωτικού και κρατικού μηχανισμού.
Αυτή η ιστορία μόλις άρχισε κι επιμένει να γράφεται στους δρόμους και στις γειτονιές.

Ανοιχτή συνέλευση πάρκου Ναυαρίνου, Ζ. Πηγής και Χ. Τρικούπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου