Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Να επανοικειοποιηθούμε την πλατεία Εξαρχείων


Η πλατεία Εξαρχείων εδώ και δεκαετίες αποτελούσε χώρο συνεύρεσης και επικοινωνίας, τόπο παραγωγής πολιτικής σκέψης, και σημείο αναφοράς για πολλούς ενεργούς ανθρώπους.
Από τα τέλη του 80 αντιμετωπίζει το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών. Εδώ και λίγους μήνες το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς η πλατεία, η Τοσίτσα και ο λόφος του Στρέφη αποτελούν τον κύριο χώρο διακίνησης, πάσης φύσεως ναρκωτικών ουσιών.
Οι μόνοι θαμώνες που έχουν απομείνει στην πλατεία, είναι δεκάδες τοξικοεξαρτημένοι, διακινητές, έμποροι ουσιών που μέχρι να σε εξοντώσουν φυσικά, καταστέλλουν κάθε δυναμισμό, κάθε διάθεση για ζωή και δημιουργία.
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και η σχέση του με το κράτος και την αστυνομία πολύ στενή. Σε αντίθεση με ο,τι διατείνεται, το κράτος, επιλέγει να μην ασχοληθεί με το ζήτημα των ναρκωτικών, και εκμεταλλευόμενο την σύνθετη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, στοχεύει στο να ενισχύσει τα συντηρητικά και φοβικά αντανακλαστικά, τα οποία όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά γεννούν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.
Προετοιμάζουν εξάλλου το έδαφος, για τη νομιμοποιημένη επέλαση της αστυνομίας ως «απελευθερώτριας» της περιοχής.
Πιστεύουμε ότι στην πλατεία Εξαρχείων, η εμφάνιση της ηρωίνης δεν είναι τυχαία.
Όταν άλλοι κατασταλτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να υποτάξουν έναν χώρο ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης, η ηρωίνη έρχεται να αποτελέσει το μακρύ χέρι της εξουσίας.
Διεκδικούμε μια γειτονιά ζωντανή, δημιουργική, απαλλαγμένη από κάθε φοβία και παθητικότητα. Θέλουμε ελεύθερους χώρους αντίστασης που να διαμορφώσουν σχέσεις αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης, συντροφικότητας.
Πρωτοβουλίες για την επανοικειοποίηση της πλατείας Εξαρχείων πραγματοποιούνται από διάφορες συλλογικότητες..
Η δική μας απάντηση στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Εξαρχείων είναι συντονισμένες συλλογικές δράσεις που αποσκοπούν στο να αποκτήσει ξανά η πλατεία την κοινωνική της λειτουργία.

Δεν θέλουμε στην πλατεία διακίνηση ουσιών, θέλουμε διακίνηση ιδεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου