Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Μια ματιά στον σύγχρονο αλβανικό κινηματογράφο


Θερινό No Ticket Cinema στο Πάρκο της γειτονιάς μας
(Κάθε Τρίτη στις 21:00)

(οι ταινίες έχουν υποτιτλιστεί στα ελληνικά)


Τρίτη 30/6 Ο καιρός του κομήτη (2007) Η ιστορία των Βαλκανίων είναι μπολιασμένη με μύθους. Το 1914 μερικοί καθημερινοί άνθρωποι στη Αλβανία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν, με τη βοήθεια ενός σημαδιού από τον ουρανό, την πολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Τρίτη 7/7 Ο θάνατος του αλόγου (1992) Η πρώτη αλβανική που βλέπει με κριτική ματιά το πρόσφατο παρελθόν και την δικτατορία. Τα συστήματα μπορούν να αλλάξουν, όμως τα ηνία της εξουσίας θα κρατάνε πάντα αδίστακτοι γραφειοκράτες.

Τρίτη 14/7 Κουκούμι (2005) Στο μεταπολεμικό Κόσοβο, κάποιοι δραπέτες τρελοκομείου έρχονται αντιμέτωποι με την τρέλα μιας κοινωνίας που προσπαθεί να πάει μπροστά, κυνηγημένης από τα φαντάσματα του παρελθόντος

Τρίτη 21/7 Τίρανα έτος μηδέν (2000) Στο κατώφλι της καινούργιας χιλιετίας δύο νέοι άνθρωποι ερωτεύονται, κάνουν όνειρα και επιβιώνουν σε μια χώρα όπου βασιλεύει ο παραλογισμός και σε μια κοινωνία που πορεύεται δίχως πυξίδα.

Τρίτη 28/7 Μπολερό (1996) Όταν μια χώρα καταρρέει οικονομικά και πολιτικά, τότε όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Μια νεαρή κοπέλα δίνει την μάχη της επιβίωσης και γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας καταργώντας κάθε παραδοσιακή ηθική νόρμα.

Τρίτη 4/8 Τα σλόγκαν (2001) Για να επιβιώσει ένα δικτατορικό καθεστώς χρειάζεται μερικούς διπρόσωπους καριερίστες που θα επιβάλλουν την υποταγή στην αφελή ή δειλή πλειοψηφία.




Στέκι Αλβανών Μεταναστών
http://steki-am.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου