Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΓΑΖΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την φονική επιδρομή του σιωνιστικού στρατού στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Συνεχίζουμε να μιλάμε και να δρούμε ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό οργανώνει την Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ., συζήτηση-ενημέρωση με τους

Ισμάτ Σάμπρι (πρώην επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα)
Βαγγέλη Πισσία (μέλος του ελληνικού FREEGAZA MOVEMENT)

και κατόπιν συναυλία με τον Παλαιστίνιο ράπερ από την Αγγλία DEIR YASSIN
και τον Γιάννη Σιδηρά με το συγκρότημα ΕΛΙΞΙΣ.


περισσότερα....

Κοντά πέντε μήνες έχουνε περάσει από την φονική επιδρομή του σιωνιστικού στρατού στην Γάζα. Η επιδρομή αυτή, άφησε πίσω της 1300 και πλέον νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, αλλά και την βασική αστική υποδομή της Λωρίδας ολοσχερώς κατεστραμμένη. Τα δημόσια κτίρια, με πρώτο το κοινοβούλιο, τα δημοτικά κτίρια και οι εγκαταστάσεις, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά, αλλά και χιλιάδες σπίτια κείτονται έκτοτε σε ερείπια που οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες της Γάζας δεν έχουν καν την δυνατότητα να μαζέψουν.
Αστικοί και αγροτικοί χώροι είναι σπαρμένοι με σωρούς κατεστραμμένων οικημάτων και περίπου 70 χιλιάδες άνθρωποι ζούν από τον Γενάρη σε πρόχειρα καταλύματα, ή έχουν καταφύγει σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ούτε όμως τσιμέντο, ούτε σίδερο, ούτε πετρέλαιο (πέραν αυτού που χρησιμοποιείται από τον Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής) δεν επιτρέπει το Ισραήλ να περάσει στην Γάζα. Η διεθνής βοήθεια σαπίζει στις αποθήκες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ενώ τα τούνελ – μοναδικός διάδρομος για την είσοδο εμπορευμάτων και αγαθών στην Λωρίδα – βομβαρδίζονται τακτικά από τους Ισραηλινούς. Από την πλευρά της, η Αίγυπτος καταβάλλει προσπάθεια ελέγχου των τούνελ με συστήματα υψηλής τεχνολογίας (θερμικές κάμερες κ.λπ). Την τεχνολογία αυτή καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό, το προμηθεύει στους Αιγύπτιους αναίσχυντα η Ευρώπη (Γερμανοί και Ολλανδοί), με την αμερικανική συνεργασία.
Ο σύγχρονος –μερικές φορές- εξοπλισμός που διαθέτουν τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας όπως το Αλ Σίφα, είναι αχρηστευμένος από την έλλειψη ανταλλακτικών και συντήρησης. Και πέρα από όλα αυτά, η γη είναι πια μολυσμένη από ραδιενεργά υλικά, μετά το ‘καυτό μολύβι’ που την γέμισαν οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί (όπως τεκμηριώθηκε πρόσφατα μετά από μετρήσεις σε ειδικά εργαστήρια).
Οι αγρότες πυροβολούνται εάν τύχει η γη τους να είναι μέσα, ή αρκετά κοντά στην ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα («ζώνη ασφαλείας» κατά τους Ισραηλινούς), οι δε ψαράδες καταδιώκονται από το Ισραηλινό ναυτικό και τα καΐκια τους κατάσχονται εάν ξανοιχτούν λίγο περισσότερο, στα βαθειά, για να βρούνε την ψαριά που θα θρέψει την οικογένεια τους.
Και όσο αυτά συμβαίνουν στην Γάζα, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης στενάζουν κάτω από την κατοχή του Ισραήλ και της πλήρους αδυναμίας της ‘Παλαιστινιακής Αρχής’, δηλαδή της έκπτωτης (από τον Ιανουάριο του 2009) κυβέρνησης του Αμπού Μάζεν, να τους προστατεύσει. Ο αποαραβισμός και η εθνοκάθαρση της Ιερουσαλήμ προχωρά με γοργά βήματα και τα περισσότερα αραβικά ιδρύματα όπως το Orient House και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο κλείνουν, με αποφάσεις της Ισραηλινής Δημαρχίας. Στις Ισραηλινές φυλακές εξακολουθούν να βρίσκονται κλεισμένοι πάνω από 11 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες που συχνά γεννούν τα παιδιά τους στην φυλακή, καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών της Χαμάς που εκλέχτηκαν στις τελευταίες εκλογές του 2006.

Η νέα Αμερικάνικη ηγεσία έχει ήδη κάνει φανερή την απροθυμία και την αδυναμία της να πιέσει ουσιαστικά το Ισραήλ και την νέα –ακραία ρατσιστική- κυβέρνηση του Νετανιάχου και επιδίδεται σε σκιαμαχίες προορισμένες για εγχώρια και αραβική κατανάλωση. Αυτό που ζητείται από την κυβέρνηση Νετανιάχου – Λίμπερμαν είναι η αναγνώριση ‘επί της αρχής’ του δικαιώματος ‘Παλαιστινιακού κράτους’, αφήνοντας άθικτη επί της ουσίας την πολιτική εξανδραποδισμού και γενοκτονίας που ασκείται συστηματικά από το Ισραήλ, ανεξάρτητα από την κυβέρνησή του. Η Ευρώπη των Μπαρόζο και Σολάνα, πάντα διπρόσωπη και υποκριτική, ακολουθεί από κοντά την Αμερικάνικη πολιτική. Από κοντά πάει φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση, που στέλνει φρεγάτες στην Σομαλία, ενώ προσφέρει στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ την δυνατότητα να κάνει ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμού του Ιράν σε ελληνικά εδάφη (κωδική ονομασία «Σπαρτιάτης»).

Μέσα σε αυτό το ζοφερό διεθνές περιβάλλον οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Ο διεθνής φιλο-παλαιστινιακός ακτιβισμός έχει κατακτήσει πλέον νέα επίπεδα δράσης μετά τα (ελληνικά) καράβια του FREEGAZA που κατέπλευσαν στην Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, και το κομβόϋ αλληλεγγύης του Βρεττανού Γκάλογουέυ που έφτασε στην Ράφα από ξηράς, διασχίζοντας όλη την Βόρειο Αφρική, μόλις αυτήν την άνοιξη. Η πίεση στις κυβερνήσεις πρέπει να ενταθεί και οι πρωτοβουλίες μας να πυκνώσουν.

Το Ισραήλ πρέπει για πάντα να στιγματιστεί σαν παρίας του διεθνούς δικαίου, σαν κράτος-εγκληματίας με το οποίο κάθε δεσμός –πολιτικός, οικονομικός, πολιτιστικός και τεχνολογικός, πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε και να δρούμε ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμα των προσφύγων του 1949 και του 1967 να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Μποϋκοτάρισμα – Αποεπένδυση – Κυρώσεις στο Κράτος του Ισραήλ.
Να τερματισθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Να ελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις Ισραηλινές φυλακές.

Ζήτω ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού, Ζήτω ή αντίσταση στον κατακτητή


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Αθήνα 22 Ιουνίου 2009

1 σχόλιο:

  1. Στα πλαίσια του φεστιβάλ Resistance 2009 (26-28/6 στη Γεωπονική Σχολή http://www.resistancefestival.gr/) θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη και γραφική ύλη για τα παιδιά της Γάζας.
    Περισσότερα εδώ: http://r-freepalestine.blogspot.com/2009/06/free-palestine-resistance-festival-2009.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή