Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Διαδήλωση απόψε προς το ΤΕΕ

Update: Η σημερινή διαδήλωση αναβλήθηκε λόγω της βροχής. Αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα (19:00), η συνέλευση θα αποφασίσει για την πραγματοποίηση της ή μη και πότε, αφού ενημερωθεί πρώτα και για την απόφαση που πήρε σήμερα το ΔΣ του ΤΕΕ. Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές σε όλους.

Το κείμενο που ψήφισε η ανοιχτή συνέλευση του πάρκου χθές το βράδυ για τη σημερινή διαδήλωση προς το ΤΕΕ. Όλοι στην πορεία σήμερα στις 17:00 από το πάρκο προς το ΤΕΕ!


Λίγα λόγια για ένα πάρκο

Μετράμε ήδη δέκα μέρες (7 Μαρτίου 2009) από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων και άλλοι πολίτες της Αθήνας αναλάβαμε την πρωτοβουλία να δώσουμε λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Μπήκαμε στο χώρο του πρώην πάρκινγκ, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ στην συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζ. Πηγής και με προσωπική εργασία όλων των συμμετεχόντων το μετατρέψαμε στο πρώτο δημόσιο, συλλογικό, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της πόλης μας.

Αντί να μπαζώσουμε άλλο ένα ρέμα, αντί να χτίσουμε άλλον έναν ακάλυπτο, αντί να μετατρέψουμε άλλο ένα δάσος σε αγροτεμάχια για μεζονέτες, αντί να ντιλάρουμε με την πολεοδομία όπως κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος… πιάσαμε κομπρεσέρ, αξίνες, λάστιχα και τάβλες και φτιάξαμε ένα πάρκο στη μέση της πόλης.


Το ΤΕΕ, ως κυρίαρχος κοινωνικός φορέας για τα θέματα πόλης, διαχείρισης πρασίνου και δόμησης, με δηλώσεις του έχει επανειλλημένα τοποθετηθεί υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, της
δημιουργίας ελεύθερων δημόσιων χώρων στο υπερ-κορεσμένο αστικό τοπίο του κέντρου της Αθήνας. Ειδικότερα, το νέο πάρκο, λόγω των ιδιοκτησιακών, χωροτακτικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής των θέσεων που μέχρι τώρα το ΤΕΕ θεωρητικά μόνο μπορούσε να υποστηρίξει. Έχει τόσο την δυνατότητα όσο και την ηθική υποχρέωση στην παρούσα συγκυρία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες με πρώτο στόχο την αλλαγή του χαρακτηρισμού του οικοπέδου στο ρυμοτομικό σχέδιο σε χώρο υψηλού πρασίνου.


Εξάλλου, η απόφαση για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στην περιοχή έχει ήδη παρθεί από το 1990 με τη σύμφωνη γνώμη δήμου και ΤΕΕ. Τόσο μακρο-γεωγραφικά όσο και μικρο-γεωγραφικά, το πάρκο αυτό είναι ιδανικό και απαραίτητο για να ανασάνει η περιοχή.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η γειτονιά καθώς και κάθε είδους τεχνίτες και επαγγελματίες από την πρώτη στιγμή στηρίζουν ενεργά την δημιουργία του πάρκου. Ξυλουργοί, αρχιτέκτονες, εργάτες, εστιάτορες, γεωπόνοι και άλλοι συνδράμουν στο χώρο προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί. Από την πρώτη μέρα οργανώνονται παιδικά εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, επισκέψεις νηπιαγωγείων και άλλου τύπου εκδηλώσεις. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οικειοποιούνται καθημερινά το πάρκο και είναι αποφασισμένοι να το κρατήσουν ενεργό και ανοιχτό στο μέλλον.

Καλούμε το Επιμελητήριο και τους μηχανικούς να στηρίξουν το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, παίρνοντας σαφή θέση για την οριστική κατοχύρωσή του ως ενός ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου, έκφρασης και δημιουργίας για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του.
Nα απευθύνει τις πιέσεις του στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος και οφείλει αυτή τη φορά τουλάχιστον, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το ηθικό δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής για πράσινο, υπερτερεί σήμερα οποιασδήποτε λογικής ανάπτυξης, η εκμετάλλευσης του χώρου.

Τέλος, σας καλούμε να περάσετε, να κάνετε μια βόλτα και να βάλετε κι ένα χεράκι για το πότισμα. Για να μεγαλώσουν λίγα δέντρα στην πόλη.


Ανοικτή συνέλευση του πάρκου Ζ. Πηγής, Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη


1 σχόλιο: